logo big

Najnowsze artykuły

12 Kwi 2019 17:09 - Postaw na zawód !!!
Oferta kursów zawodowych w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Zamościu

                                                 W Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Zamościu rozpoczyna się rekrutacja do projektu "Od Szkolenia Do Zatrudnienia - YEI". Zapraszamy : osoby w wieku 18 - 24 lata, chętne do udziału w przedsięwzięciu, [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
28 Mar 2019 09:05 - Szkoła z tradycją
Rekolekcje dla młodzieży z trzecich klas gimnazjalnych i ośmioklasistów z parafii Matki Bożej Pocieszenia w Krasnymstawie „Otwarte drzwi”

W dniach 2 – 3 marca 2019 w naszej szkole odbywały się rekolekcje dla młodzieży z trzecich klas gimnazjalnych i ośmioklasistów z parafii Matki Bożej Pocieszenia w Krasnymstawie „Otwarte drzwi” (81 osób). Był to wyjątkowy czas przygotowań do sakramentu bierzmowania i podejmowania pierwszych świadomych, dorosłych decyzji na drodze wiary, ale także integracji w miłej i radosnej atmosferze stworzonej przez pracowników i uczniów ZSP Nr 1 w Krasnymstawie oraz wspólnoty Przyjaciele [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
27 Mar 2019 11:43 - Agata SS
Warsztaty kulinarne - Zielona jedynka

     26 marca w pracowni gastronomicznej gościli uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Krasnymstawie. Tego dnia odbywały się tam warsztaty kulinarne w ramach Ekologicznego Happeningu - Zielona Jedynka. Ekologiczny Happening to jedno z głównych działań  grupy projektowej Talentowisko podsumowujące i kończące sześciomiesięczny udział szkoły w Spółdzielni Dobrych Serc- Talenty Mnożymy.        Warsztaty kulinarne dla uczennic [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
24 Mar 2019 20:24 - Agata SS
Wirtuozi smaku w Zetce

  Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych. Skład [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
20 Mar 2019 08:28 - Postaw na zawód !!!
ZETKA na praktykach gastronomicznych i fryzjerskich w Hiszpanii

W dniach od 3 do 23 lutego 2019r młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie uczestniczyła w „Praktykach gastronomicznych w Hiszpanii „ POWERVET -2018-1-PL01-KA102-048055 organizowanych we współpracy z fundacją „Zielony Słoń”. Praktyki u hiszpańskich pracodawców odbyło 16 uczniów w tym z Technikum :4 uczennice z klasy drugiej w zawodzie technik usług fryzjerskich, 11 uczniów z klasy drugiej, trzeciej i czwartej w zawodzie technik [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
17 Mar 2019 19:28 - Sport to zdrowie !!!
Kibicujemy Asseco Resovii

   Szkolne Koło Sportowe zorganizowało wyjazd na mecz piłki siatkowej mężczyzn do Rzeszowa.  Asseco Resovia podejmowała u siebie drużynę Jastrzębskiego Węgla.  W obydwu drużynach mogliśmy obejrzeć czołowych siatkarzy-obecnych Mistrzów Świata w akcji.  Po meczu był czas na zdobycie autografów i wspólne zdjęcia z reprezentantami Polski.  Mecz zakończył się wynikiem 3-0 dla Resovii.  Opiekunami byli: Małgorzata Gadomska [ ... ]

Wydarzenia sportoweCzytaj więcej...

  „Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty! Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia.” Tak brzmiało zaproszenie na warsztaty „Kolorowy świat makaronów”, które odbyły się dnia 8 marca w ramach Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Trudno było nie skorzystać.
   W warsztatach „Kolorowy świat makaronów” wzięli udział uczniowie naszej szkoły, głównie klas gastronomicznych wraz z opiekunami: Agnieszką Pawlas, Agatą Sadlak-Skrzypek i Katarzyną Oleszczuk. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu wprowadzającego do tematu, który przygotowała i wygłosiła Pani dr hab. inż. Aldona Sobota. Słuchacze poznali najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiedzieli się z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się te wyroby oraz jak należy przygotowywać je do spożycia. Następnie uczniowie mieli okazję sprawdzić się w praktyce. Pod bacznym okiem pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż wyprodukowali kolorowe makarony. Wyroby miały nietypowy kształt gigli, co w tłumaczeniu z języka włoskiego na polski oznacza lilia. Z okazji Dnia Kobiet te różnokolorowe lilie dedykowano wszystkim Paniom, biorącym udział w warsztatach. Na zakończenie słuchacze mieli okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. 
   Serdecznie dziękujemy pracownikom Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż za miłe i serdeczne przyjęcie uczniów i sentymentalną podróż do czasów studenckich naszych sorek. A już wkrótce przepis na pyszne danie z makaronem który wykonaliśmy podczas warsztatów.
 
DSC 0152
 
DSC 0154
 
 
DSC 0155
 
 
DSC 0164
 
 
DSC 0166
 
 
DSC 0167
 
 
DSC 0168
 
 
DSC 0170
 
 
DSC 0173
 
 
DSC 0176
 
 
DSC 0182
 
 
DSC 0188
 

plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo