kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl

Najnowsze artykuły

18 Kwi 2024 10:29 - warsztaty kulinarne

W Zespole Szkół Nr 1 im. Tadusza Kościuszki w Krasnymstawie 25 kwietnia 2024 r. o godz. 12:00 odbędą się warsztaty kulinarne - OSM i Zetka gotują z Katarzyną Bosacką.   

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
17 Kwi 2024 06:12 - Super User
Kontakt z kulturą – Zetka w teatrze!

Kontakt z kulturą – Zetka w teatrze! Uczniowie naszej szkoły wybrali się w piątek 12 kwietnia  na spektakl teatralny ,,Tartuffe, czyli Świętoszek’’. Sztuka ta była wystawiana w Teatrze Powszechnym im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. Przedstawienie zrobiło na nas bardzo duże wrażenie. Ciekawa, nowoczesna aranżacja (samochód, telewizor, stół bilardowy, stroje postaci), mimo że sztuka ma już ponad 350 lat, przybliża nam utwór Moliere’a i powoduje, że  wciąż pozostaje [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
16 Kwi 2024 11:04 - Postaw na zawód
Dzień Otwarty w ZETCE

Dzień otwarty w Zetce. Wtorek, 16 kwietnia 2024r., godz. 9.00. Tego dnia Zetka gościła uczniów z klas 7 i 8 szkół podstawowych naszego powiatu. Przywitaliśmy ich rockowo: muzyką w wykonaniu naszych uczniów grających na perkusji i gitarach elektrycznych. Mocne brzmienia i  humorystyczne przedstawienie zawodowej specyfiki Zetki stworzyły dobry klimat do tego, by pokazać, że nasza szkoła to pasje zawodowe i nie tylko…Przesłaniem tej części stały się słowa: ”Bądź wyrazisty. [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
14 Kwi 2024 17:49 - Lekcja historii
APEL PAMIĘCI POŚWIĘCONY OFIAROM ZBRODNI KATYŃSKIEJ

W piątek 12 kwietnia w Zespole Szkół Nr 1 im. Tadeusz Kościuszki odbył się uroczysty apel, podczas którego uczniowie oraz grono pedagogiczne uczcili 84 rocznicę Zbrodni Katyńskiej. Uroczystość rozpoczęła się od wprowadzenia sztandaru i wspólnego śpiewania hymnu. Następnie, uczniowie Michał Piasecki (2tp), Paulina Chojda (1tz), Damian Nizioł (2tp), Nikola Róg (1tz), Igor Głąbicki (2tp), Sylwia Jaremek (5tzm), Klaudia Turkiewicz (5tpe), Karolina Rosolińska (4tz), Sylwia [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
12 Kwi 2024 12:17 - Lekcja historii
Obchody 84. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej

Obchody 84. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej Dnia 12 kwietnia 2024r. Zespół Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie na czele z panią Dyrektor Szkoły – Małgorzatą Jędruszczak miał zaszczyt uczestnictwa z pocztem sztandarowym, w tym uczniowie: Patrycja Kazanowkska 5 tmz, Zuzanna Linkiewicz 5 tmz i Szymon Mańko 2 tp pod opieką pani Wiolety Kister-Jakubiak na uroczystości upamiętniającej 84. Rocznicę Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicę [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
11 Kwi 2024 11:40 - konkurs kulinarny

VI edycja Konkursu Kulinarnego „Gotowanie z VIP-ami” już za Nami! 11 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Nr 1 im Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie odbył się, już po raz kolejny konkurs kulinarny „Gotowanie z VIP-ami” pod hasłem SMAKI AZJI. Do udziału w wydarzeniu zaprosiliśmy uczniów klas siódmych i ósmych ze wszystkich szkół podstawowych powiatu krasnostawskiego. Uroczystość poprowadzili: Wiktoria Głąbicka i Wojtek Weremko – uczniowie 5 klasy technikum żywienia [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
10 Kwi 2024 08:00 - Tomasz Bożko
XXI Powiatowy Konkurs Profilaktyczny organizowany pod hasłem:   „Wolni od uzależnień”.

XXI Powiatowy Konkurs Profilaktyczny organizowany pod hasłem:  „Wolni od uzależnień”.   Dnia 9 kwietnia 2024r. w Zespole Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszko odbyła się XXI edycja Powiatowego Konkursu Profilaktycznego, adresowana do uczniów szkół ponadpodstawowych powiatu krasnostawskiego.  W konkursie wzięli udział uczniowie: Zespołu Szkół nr 1 w Krasnymstawie,  Zespołu Szkół w Żółkiewce, Zespołu Szkół Nr 2 w Krasnymstawie, I Liceum Ogólnokształcącego [ ... ]

Konkursy i olimpiadyCzytaj więcej...
09 Kwi 2024 17:16 - sport
Bieg Erasmusa+ 2024: Wspólnie dla demokracji. VIII Bieg Erasmusa za nami.

  Bieg Erasmusa+ w ZETCE Bieg Erasmusa+ 2024: Wspólnie dla demokracji. VIII Bieg Erasmusa za nami. To była świetna okazja, aby wziąć się ostro do treningów i pokazać w biegu swoją najlepszą formę! W tym roku pod hasłem "Bieg Erasmusa+ 2024: Wspólnie dla demokracji" przyłączyliśmy się do online'owej formuły tego wydarzenia, aby każdy mógł wziąć w nim udział! Była to nie tylko fantastyczna okazja do poprawienia swojej kondycji fizycznej, ale również wsparcia ważnych [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...

Już po raz trzeci w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pt.: Gotowanie z VIP-ami, tym razem pod hasłem "Smaki regionu". Wzięli w nim udział uczestnicy, których na co dzień znamy z nieco bardziej formalnej, "urzędowej" strony, zza biurka, z mediów lokalnych. Mogliśmy zaobserwować jak rodzą sobie w zwykłych domowych sytuacjach. Stres i niewiedza w życiu zawodowym są im obce, ale dla niektórych zetknięcie ze stolnicą, wałkiem czy łyżką cedzakową wywołało lekką panikę. Oczywiście uczestniczki zaprawione w bojach kuchennych poczuły sie jak ryby w wodzie, ale uwierzcie nam patrzenie na ręce podczas prac kuchennych każdego wytrąca z równowagi. Panowie-uczestnicy Ci gotujący, po raz pierwszy podjęli wyzwanie ulepienia pierożków. Musimy przyznać, że na początku wszyscy byli zestresowani, ale gdy wciągnęli się w wir prac zapomnieli o widowni, o jury i pracowali solidnie w pocie czoła.

Mieli do wykonania oryginalne zadanie egzaminacyjne z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, a mianowicie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz drożdżowe racuszki z jabłkiem.

Uczestnicy zostali podzieleni na 4 drużyny i każda z drużyn została zasilona asystentem spośród wybitnych uczniów naszej szkoły, oczywiście z klas o profilu gastronomicznym.

Przy stanowisku numer jeden pracowali:

Wanda Jaroszczuk - Redaktor Naczelna Super Tygodnia Chełmskiego

Janusz Szpak- Starosta Powiatu Krasnostawskiego

Jakub Kalman - uczeń 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej

Stanowisko numer dwa należało do:

Agnieszki Adamskiej - specjalistki d/s marketingu OSM Krasnystaw

Piotra Mateja - dyrektora SPZOZ w Krasnymstawie

oraz Przemysława Solana - ucznia 3 klasy technikum

Skład 3 drużyny to:

ppłk Anna Adamska - dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie

Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego

i Piotr Frańczak - uczeń klasy 4 technikum

4 drużyna to:

Marek Nowosadzki - Przewodniczący Rady Powiatu Krasnostawskiego

Radosław Chmielewski - Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie

oraz Iwona Król- uczennica klasy 3 technikum.

Oceny organoleptycznej dokonali:

Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie

Jacek Jakubczak - Prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny – przewodniczący jury

Anna Augustyniak - Sekretarz Województwa Lubelskiego

oraz Sławomir Kamiński - Naczelnik Wydziału i Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki.

Po zapoznaniu się z normatywem surowcowym i przepisami drużyny przystąpiły do pracy. Odmierzali, odważali, obierali, siekali, mieszali, gotowali, smażyli, lepili, reasumując robili wszystko co w swojej mocy, żeby dania wyszły wyśmienite. Skupienie na twarzach było widać, czasem jakiś uśmiech, ale trzeba przyznać, że pracowali solidnie i niezwykle równo. Wbrew pozorom zadanie nie było łatwe i pomoc asystentów okazałą się nieoceniona. Po bojach nastąpił moment degustacji. Czujne oko jury nie umknął żaden szczegół od dekoracji, poprzez podanie, smak, zapach, barwę i konsystencję, wszystko miało wpływ na ocenę końcową.

W kategorii pierogi za miękką skórkę, przepyszny farsz i efektowne podanie zwyciężyła drużyna 3. Podobnie zresztą jak w kategorii racuszki prym wiodła drużyna Pana Marszałka Grzegorza Kapusty. I tak oto jury wyłoniło zwycięzców po zaciekłych bojach. Drugie miejsce zajęła drużyna 1, trzecie 4, a ostatnie, ale przegrali niewielką ilością punktów drużyna nr 2. Wręczenie dyplomów i nagród przebiegało w atmosferze radości, nawet wśród przegranych, wiadomo ktoś musiał to ostanie miejsce zająć.

Jury w podsumowaniu podkreśliło istotę kultywowania tradycji regionalnych w kuchni, bo lubelszczyzna to niewątpliwie jeden z ciekawszych smakowo regionów Polski.

Mieszają się w kuchni lubelskiej wpływy z Rosji, Ukrainy, Litwy. Duży wpływ na kuchnię lubelską miała też kultura żydowska i tradycje kulinarne Żydów. Mieszkało ich w Lublinie tak wielu, że miasto było zwane Jerozolimą Królestwa Polskiego. Taką potrawą wywodzącą się z kuchni żydowskiej są cebularze. Są to drożdżowe płaskie placki pieczone ze specjalnie przygotowaną cebulą. Jest to wypiek tak charakterystyczny dla Lubelszczyzny, jak oscypek dla Podhala.

Tradycyjnie na lubelskich stołach królowała kasza gryczana i potrawy mączne. Popularne były i wciąż są, przede wszystkim w okolicach Biłgoraja czy Janowa Lubelskiego, krupniaki inaczej zwane pierogami gryczanymi. Przypominają one z wyglądu pasztet z kaszy gryczanej i twarogu. Często występują również w postaci drożdżowego placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu. Podobnie jak cebularz widnieje na liście produktów tradycyjnych.

Długo by wymieniać tradycyjne potrawy z tego regionu Polski, wszak na liście produktów regionalnych i tradycyjnych blisko 200 pozycji pochodzi właśnie z lubelskiego. Warto poznać tą kuchnię. Spróbować. Posmakować.

Uczestnicy oraz zaproszeni goście mogli spróbować lokalnych potraw tj.; fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków ( pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda. Oraz słodkości bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu, ciasteczek z owocami, a do picia kompot z jabłek od zaprzyjaźnionego sadownika. Goście jedząc te przysmaki rozmarzyli się i wrócili pamięcią do swojego dzieciństwa do zapachów i smaków w domach mam i babć. Wszystkie przepisy oczywiście są do odnalezienia na szkolnym blogu. Dla najmłodszych gości, uczniów gimnazjów, odbył się konkurs tematyczny " Jeden z ośmiu" o kuchni, żywieniu i gastronomii, a dla zwycięzców przewidziano nagrody.

Uczniowie zaangażowani w przedsięwzięciu spisali się, jak zwykle, wybitnie, za co należą się im serdeczne podziękowania: prowadzący Dominka Gaweł i Konrad Sierpina, asystowali im: Pamela Bojarska, Kinga Prościńska, Maciej Smyk, Krystian Pokora i Rafał Piętal.

Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgałą, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał niezastąpiony Jakub Kalman.

Całość imprezy zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko.

Z tego miejsca chcielibyśmy podziękować sponsorom tej imprezy, dzięki którym mogliśmy przeprowadzić ją w takiej formie jak ją sobie wymyśliliśmy:

  • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
  • Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie,
  • Piekarnia "Włoch" w Niemienicach,
  • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie
  • Krasnostawski Dom Kultury.

 

1.0

 

1.1

 

2.2

 

3.1

 

3

 

5

 

6

 

9

 

11

 

12

 

13.1

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

DSC 0221

 

DSC 0232